Lokacija Kontakt Centrala: 011 / 2068 250
Pratite nas      
ODELJENJE AKUŠERSKO 2

Načelnik:
Dr Slobodanka Babić Glavna sestra:
VMS Natalija Isailović Telefoni:
+381 11 2068 237

Dr Anka Ćirović, zamenik načelnika

Prim dr Svetlana Popovac, šef odseka za porodilje iz visokorizičnih trudnoća

Odeljenje Akušersko II (postporođajno odeljenje) pruža porodiljama smeštaj nakon porođaja i nalazi se na III spratu klinike. Raspolaže sa 64 postelje raspoređene u 17 soba, a porodiljama je na raspolaganju 6 kupatila. Odeljenje je organizovano kao celina na kojoj rade 4 lekara i 12 medicinskih sestara.

Porodilje dolaze na odeljenje dva sata nakon porođaja i smeštaju se u sobe nakon prijema od strane sestara i lekara i uvida u njeno opšte stanje, kao i eventualna prateća oboljenja. U tom periodu i bebe se dovode majkama, jer odeljenje funkcioniše po principu "baby friendly", što znači da su bebe smeštene pored majki gde se nalaze sve vreme boravka na klinici, osim u slučaju kada se porodilje teže oporavljaju ili su bebe na intenzivnoj nezi odeljenja neonatologije.

Na ovom odeljenju je organizovana i edukacija porodilja od strane pedijatrijskih sestara u vezi sa dojenjem i negom novorođenčeta (ishrana, toaleta kože, presvlačenje beba itd).

Svakodnevno se obavljaju jutarnje i popodnevne ginekološke i pedijatrijske vizite. Svaka porodilja bude pregledana 48-72 sata nakon porođaja, a po potrebi i ultrazvučno (nakon akušerskih intervencija ili obilnijeg krvarenja). Tom prilikom dobijaju savete vezane za toaletu rane od epiziotomije.

Ishrana porodilja podrazumeva pet obroka (tri glavna obroka i dve užine) određenih od strane nutricioniste. Užina podrazumeva voće i kolače, dok je pacijentima sa pratećim oboljenjima (dijabetes, povišen pritisak) prilagođen poseban režim ishrane.

Glavna prednost ovog odeljenja je “baby friendly” program, koji ima za cilj najbolju pripremu majke za nastupajući period, a istovremeno predstavlja podršku i promociju dojenja.

U nadzor i negu na odeljenju je uključeno i Odeljenje neonatologije (neonatolozi, pedijatri i pedijatrijske sestre), a o porođenim ženama brinu ginekolozi i babice.

Otpust pacijenata je 48 do 72 časa nakon porođaja. Na odeljenju postoje informativni materijali (brošure, časopisi i tome slično) u cilju što bolje informisanosti porodilja. Takođe, dostupna je i knjiga utisaka gde pacijenti beleže svoje viđenje rada na odeljenju i ponašanja medicinskog osoblja, kako bi se dobronamerne kritike uzele u obzir i doprinele unapređenju rada odeljenja. U poslednjih par godina, na odeljenju su zamenjeni prozori, obnovljeni dušeci, jastuci, kreveti, kao i kupatila, sve u cilju boljeg komfora pacijenata. Na odeljenju se godišnje zbrine i neguje oko 4.500 porodilja, a velika frekventnost ovog odeljenja izuzetan je izazov da u narednom periodu poboljšamo uslove za boravak i zdravstvenu negu porodilja.