Lokacija Kontakt Centrala: 011 / 2068 250
Pratite nas      
Dijagnostičke i operativne intervencije

HISTEROSKOPIJA

Histeroskopija je interevencija koja može biti dijagnostička i operativna. Ima važnu ulogu u ispitivanju steriliteta, ponovljenih pobačaja i abnormalnog krvarenja iz materice. Pri obavljaju histeroskopije koristi se histeroskop (tanak teleskop malih dimenzija) koji se unosi u materičnu duplju kroz vaginu i grlić materice. Uz pomoć tečnosti koja se aplicira u materičnu sluzokožu, omogućava se sagledavanje endometrijuma.

Dijagnostička histeroskopija se obavlja radi ispitivanja unutrašnjosti materice, odnosno materične duplje i sluzokože kako bi se dijagnostifikovali priraslice, polipi, miomi ili neke druge abnormalnosti.

Operativna histeroskopija podrazumeva operativno uklanjanje promena (priraslice, polipi, miomi).Istovremeno, moguće je ukloniti i eventualne tkivne pregrade koje remete normalan oblik materične duplje, što je često uzrok otežanog začeća ili stvaraju probleme u menstrualnom ciklusu. Pri zahvatu, obavlja se biopsija – uzimanje uzoraka materične sluzokože, čije analize otkrivaju postojanje infekcija i samoj građi sluzokože.

Preporučljivo je da se histeroskopija obavi neposredno posle menstrualnog krvarenja, može i između dva ciklusa, ali nikako dok je krvarenje u toku.

LAPAROSKOPIJA

Laparoskopija je operativni zahvat bez standardnog operativnog reza, već se instrumenti uvode u trbušnu šupljinu kroz nekoliko veoma sitnih, petomilimetarskih ulaza na stomaku, prateći ceo proces na specijalnom ekranu.

Navedeni postupak vodi ka bržem oporavku, jer je manja operativna trauma i manje komplikacija uz umanjenu upotrebu antibiotika. Imajući u vidu da je veliki procenat operacija u ginekologiji rešiv laparoskopskim putem, laparoskopija je oživela kao jedan od paralelnih vidova ginekološke hirurgije. Spada u minimalno invanzivne hirurške procedure i ima višestruke prednosti za pacijente. Sve laparoskopske operacije obavljaju se isključivo u opštoj anesteziji. Takođe, velika je prednost to što operisane osobe vrlo brzo mogu da idu kući, dok za 15 dana mogu potpuno da se vrate svim svojim poslovima.

RENTGEN

Rentgen zraci našli su svoju primenu u medicinske svrhe, kako za dijagnostiku tako i za terapiju. Uz pomoć rentgenskog zračenja primenjuje se radiografija odnosno prolazak X-zraka kroz telo pacijenta, pri čemu se slika trajno beleži na filmu i dijaskopiji (metodi funkcionalnih ispitivanja koja se rade u realnom vremenu nakon što je osoba bila izložena rentgenskom zračenju).

U ginekologiji X zraci su svoju upotrebu našli u metodi koja se skraćeno naziva HSG (histerosalpingografija). To je dijagnostičko - terapijska procedura koja se izvodi u cilju ispitivanja plodnosti kod žena (prohodnost jajovoda) i kao i otkrivanja eventualnih anomalija u građi materice.

Prilikom ovog snimanja upotrebljava se kontrastno sredstvo na bazi joda, a snimci se rade rentgen aparatom.