Lokacija Kontakt Centrala: 011 / 2068 250
Pratite nas      
Dojenje bebe

PRIPREMA GRUDI ZA DOJENJE TOKOM TRUDNOĆE

Najbolje ćete se pripremiti ukoliko saznate što više o dojenju pre nego što se beba rodi. Razgovarajte sa drugim mamama, čitajte knjige o dojenju, razgovarajte sa svojim lekarom i uključite se zajedno sa suprugom u Školu roditeljstva ili psihofizičke pripreme za trudnice. Što više budete znali o prednostima dojenja za Vaše i zdravlje Vaše bebe, to su šanse da ispešno dojite veće. Trudnoća priprema Vaše telo za dojenje i to je jedan od razloga zašto Vaše grudi mogu biti znatno veće tokom trudnoće. Mlečne ćelije koje proizvode mleko i mlečni kanalići se razvijaju pa više krvi protiče kroz tkivo dojki. Veličina grudi nema nikakve veze sa uspešnošću laktacije, pa je zabluda da žene sa manjim grudima imaju manje mleka. Nije potrebno da trljate bradavice dojki tokom trudnoće da biste ih pripremili za dojenje. Možete ih povrediti i otežati dojenje.

PRVI SUSRET SA DOJENJEM

Neke će bebe biti spremne da sisaju još u porodilištu, odmah po rođenju, ako joj se omogući kontakt "koža na kožu". Nemojte biti razočarani ako to nije slučaj sa Vašom bebom, jer će većina beba želeti da sisa u roku od prvih sat vremena od rođenja. Možda će u početku samo lizati bradavicu, ali uz Vašu pomoć i želju da dojite, vrlo brzo će prihvatiti dojku. Usta bebe trebalo bi da obuhvate što veću površinu areole dojke, a bradavica bi trebalo da je što dublje u ustima bebe. Ako niste baš spretne, ne oklevajte da potražite stručnu pomoć. Smestite se tako da i Vama i Vašoj bebi bude udobno, opustite se i dozvolite da Vam pokažu kako da pripojite bebu na dojku. Za uspešno dojenje je, pored ljubavi, potrebno i veliko strpljenje.

Sigurno je da za početak imate nekoliko kapi najdragocenijeg mleka koje nazivamo kolostrum. kolostrum se ničim ne može zameniti, jer pored hranljivih, sadrži i obilje materija koje doprinose imunitetu Vaše bebe i štite je od mogućih infekcija. U kontaktu sa bebom, količina mleka se povećava, a sastav menja u skladu sa potrebama Vaše bebe. Dajte joj da sisa kad god zatraži, ne razmišljajući da li imate dovoljno mleka i da li se beba nasisala, jer kad bude bila gladna, tražiće da sisa - u početku veoma često, pa i na sat-dva. To je potpuno normalno i ako je Vaša beba rođena na vreme i zdrava, nemojte tražiti dohranu mlečnom formulom.

Korisni linkovi za dojilje