Lokacija Kontakt Centrala: 011 / 2068 250
Pratite nas      
GAK Narodni front dobio Centar za vantelesnu oplodnju

Odeljenje za vantelesnu oplodnju GAK "Narodni front" dobilo je najsavremeniju opremu, te se sada može očekivati da uspešnost tih procedura bude veća, a parovima je omogućeno da u toj klinici čuvaju embrione za svaki naredni pokušaj, ukoliko prvi ne bude uspešan.

U obnovu odeljenja i nabavku opreme uloženo je 55 miliona dinara, od toga 30 miliona obezbedilo je Ministarstvo zdravlja, dok je 25 miliona obezbedila kompanija "Nektar".

Ministara zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da u Srbiji ima oko 400.000 parova koji imaju problem da dobiju dete i da je to svetski problem koji se stalno povećava.

Država je, kako kaže, preduzela brojne mere kako bi se takvim parovima izašlo u susret, te su tako obezbeđena tri pokušaja vantelesne oplodnje o državnom trošku i starosna granica pomerena je sa 40 na 42 godine.

"Radimo na tome da se omogući o trošku države i više od tri pokušaja, ali hoćemo da sredimo sistem, da možemo da kontrolišemo koliko je novca uloženo i koja je uspešnost, odnosno koliko je beba rođeno", pojasnio je on.

Narodni front je, dodaje, dobio najnoviji i najbolji centar u Srbiji, što ih obavezuje da imaju i najbolje rezultate u Srbiji.

"Pratićemo uspešnost ove klinike, a mera za uspeh su rođene bebe", rekao je ministar i dodao da je do sada u "Narodnom frontu" rađeno godišnje oko 300 takvih porocedura, a da će se nastojati da se taj broj poveća i bude između 500 i 600 procedura.

"Narodni front" je dobio i banku gde će moći da se čuvaju embrioni parova koji iz prvog pokušaja nisu mogli da ostvare potomstvo. To će im omogućiti da ne moraju da ponavljaju teške procedure stimulacije koje su bile zdravstveno teške i rizične.

U privatnim klinikama parovi su do sada morali da plaćaju čuvanje, dok će u Frontu biti o trošku države.

Direktor GAK "Narodni front" Željko Miković kaže da sada imaju najsavremenije Odeljenje za vantelesnu oplodnju u državi i da se uslovi rada izjednačavaju sa svetskim centrima, te da se očekuje i uspešnost na tom nivou.

"Uspešnost vantelesne oplodnje u 'Narodnom frontu' do sada je bila oko 30 odsto, a računamo da bi sada mogla da bude oko 35 odsto. To je maksimum koji postoji u svetu, više od toga ne može da se postigne", naglasio je on.

Direktor Kompanije "Nektar" Mihailo Janković da zadovoljan što će sada mnogo više parova moći da ostvare potomstvo i što neće morati da putuju i inostranstvo.

"Kompanija 'Nektar' je porodična kompanija koja poštuje porodične vrednosti i vidi porodicu kao stub razvoja svakog društva. Srbija se suočava se sa negativnim prirodnim priraštajem i zbog toga smo hteli da damo pozitivan primer i drugima", rekao je on.

Kada se usvoje podzakonska akta, neophodna za početak primene Zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, koji je usvojen pre nekoliko meseci, stvoriće se mogućnosti i za donaciju reproduktivnih ćelija. Pri planiranju budžeta za narednu godinu, država će pokušati da isplanira i dodatnu podršku za parove, i tako stvori uslove za više beba.  

Postupak lečenja steriliteta u Srbiji ove godine urađen je kod 1.640 zdravstvenih osiguranika. 

GAK