Lokacija Kontakt Centrala: 011 / 2068 250
Pratite nas      
Nova sala za laparoskopiju

POČELA SA RADOM NOVA SALA ZA LAPAROSKOPIJU

28. mart – U cilju unapređenja laparoskopske hirurgije, u ginekološko-akušerskoj Klinici Narodni front osposobljena je još jedna sala za laparoskopske operacije. Od sada će u funkciji biti dve sale, čime će se značajno smanjiti lista čekanja i dupliraće se broj dnevnih operacija, pa će umesto dosadašnje 3-4 intervencije, dnevno moći da se realizuje 6-8 operacija.

Iako je u javnosti poznata kao porodilište u kojem se godišnje porodi blizu 7.000 žena, u GAK Narodni front izvrši se i oko 6.000 operacija i raznih drugih intervencija. Zbog mnogobrojnih prednosti i interesovanja pacijentkinja za laparoskopiju, otvaranje nove sale bilo je izvesno, samo je bilo pitanje trenutka kada će se stvoriti uslovi za to.

„Cilj nam je i da unapredimo sprovođenje laparoskopske hirurgije, jer je ta metoda svuda u svetu prihvaćena kao minimalno invanzivna hirurška procedura i ima višestruke prednosti za pacijente. Imajući u vidu da je oko 70 odsto operacija u ginekologiji rešivo laparoskopskim putem, radimo na tome da laparoskopiju oživimo kao jedan od paralelnih vidova ginekološke hirurgije. Radi se o operativnom zahvatu bez reza, koji samim tim vodi ka bržem oporavku, jer je manja operativna trauma i manje komplikacija uz umanjenu upotrebu antibiotika. Naravno, i pacijenti psihološki lakše prihvate operaciju. Recimo, ukoliko se vanmaterična trudnoća umesto otvorenim rezom uradi laparoskopski, pacijentkinja sutradan ide kući, a za dve nedelje vraća se na posao i svakodnevnim aktivnostima. Možemo da se pohvalimo i činjenicom da je u ovoj ustanovi pre pedeset godina urađena prva dijagnostička laparoskopija.“ – ističe prof. dr Snežana Rakić, direktor Klinike.