Lokacija Kontakt Centrala: 011 / 2068 250
Pratite nas      
Donacija lasera za prenatalne operacije blizanaca

                 
DONACIJA LASERA ZA PRENATALNE OPERACIJE BLIZANACA

Beograd, 24. april 2014 - Mineralna voda Duboka donirala je GAK “Narodni front” laser za prenatalne operacije transfuzijskog sindroma (koagulacije krvnih sudova), koji je neophodan za lečenje izuzetno ozbiljnog problema koji ugrožava živote jednojajčanih blizanaca. Zahvaljujući donaciji lasera vrednog 32.000 evra, u Srbiji je po prvi put moguće sprovesti procedure kojom se u 70-75 odsto slučajeva spasavaju životi beba u fetalnom periodu.

“Jednojajčani blizanci kojima se utvrdi trasfuzioni sindrom, odnosno neadekvatna razmena krvi između beba, bez hirurške intervencije, nažalost, nemaju dobru prognozu, pa je ishod najčešće fatalan po njih. Izuzetno nas raduje što je naša klinika dobila laser kojim ćemo moći da spasimo veliki broj beba, jer se, statistički gledano, ovaj sindrom javlja u oko 15 odsto jednojajčanih trudnoća. Cilj nam je da postanemo regionalni centar za fetalnu hirurgiju i da minimalno invazivnim metodama doprinesemo rađanju zdravih beba. Veoma smo zahvalni mineralnoj vodi Duboka i incijativi Bitka za porodilišta na stvaranju boljih uslova generacijama koje dolaze”, izjavila je prof. dr Snežana Rakić, V.D.  Direktora GAK “Narodni front”.

Sredstva za nabavku diodnog lasera su pribavljena prodajom mineralne voda Duboka, a prilikom svakog prodatog proizvoda kompanija je u saradnji sa potrošačima izdvajala jedan dinar za nabavku  opreme. Projekat je realizovan u saradnji sa humanitarnom inicijativom “Bitka za porodilišta”, a promoter je pevač Sergej Ćetković.

“Deca zaslužuju najbolju moguću negu i danas sam veoma srećan što smo sa Duboka vodom doprineli dolasku na svet beba, koje su već po začeću imale velike izazove. Ova akcija je primer koji dokazuje da svi kao potrošači možemo pomoći društvu u kojem živimo” izjavio je Sergej Ćetković.

“Duboka je zahvaljujući potrošačima omogućila brojna bezbrižna detinjstva i roditeljstva i  za nas kao kompaniju ovo je veliki uspeh. Siguran sam da je ova donacijampočetak naše humanitarne misije u kojoj će nas potrošači i dalje pratiti”, izjavio je Miloš Marković, direktor kompanije Mineralna voda d.o.o .

Predsednik Upravnog odbora Fonda B92, Veran Matić, izjavio je sledeće: „Izuzetno nam je drago da imamo uvek inovativne kompanije koje vode računa o društvenoj odgovornosti i koristeći i svoje proizvode i svakodnevnu aktivnost da okupe građane oko humanih akcija kojima se rešavaju konkretni problemi. Praktično na taj način kupci se bez velikog napora pridružuju akciji a sama kompanija dobija i na vrednosti Brenda koji pored svog kvaliteta brine i o široj društvenoj zajednici. Bilo bi veoma važno da imamo što više okakvih akcija kojima se uvezuje više aktera i u kojima se kroz male priloge prave veliki humanitarni rezulatati“.

Akcija „Bitka za porodilišta“ pokrenuta je u cilju opremanja  porodilišta i dečjih bolnica opremom koja ima ključni značaj za preživljavanje beba, a to su reanimacioni stolovi (stolovi za oživljavanje životno ugrožene novorođenčadi), porođajni stolovi, setovi za reanimaciju, neonatalni monitori (aparati za praćenje srčane frekvence i disanja životno ugrožene novorođenčadi), lampe za fototerapiju (lampe za lečenje novorođenačke žutice), infuzione pumpe, pulsni oksimetri, neonatalni respiratori (veštačka/mehanička pluća za novoođenče ), neonatalni aspiratori, itd.